Foto’s maken van bomen & planten

Bomen en planten zijn voor sommige fotografen een belangrijke bron van inspiratie. Zeker in dit jaargetijde (herfst) zorgt de wirwar aan kleuren voor geweldige foto’s. Een aantal tips voor het fotograferen van bloemen en planten in de natuur, of kunstbomen in huis of tuin staan hieronder opgesteld.

Start met goed weer

Afhankelijk van de uitstraling van de foto die je wilt krijgen is het belangrijk om een bepaald weertype te selecteren. De foto wordt vanzelfsprekend anders bij regenachtig weer dan bij zonnig weer. Het weer heb je niet in de hand. Dit betekent dat je vooraf het weerbericht moet checken als je bomen wilt fotograferen.

Zoek de juiste omgeving

Niet iedere omgeving is goed geschikt voor een perfecte herfsfoto. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto’s die voor jou als inspiratie gelden. Vaak staat de boom in een omgeving die vrij geordend is. Ook al is het een bos. Dit geldt ook als je een foto wilt maken van een kunstboom in huis of kantoor.

Probeer meerdere uitgangsposities

De angle waar vanuit de foto gemaakt is heel belangrijk voor het eindresultaat. Probeer in eerste instantie een hoog, midden en laag standpunt. Vanuit deze drie posities kun je vervolgens de foto en de positie verbeteren.

Gebruik je kennis van het licht

Of je nu een ervaren fotograaf bent of net begint, je weet dat licht een belangrijke rol speelt. Speel hier zo veel mogelijk mee. Laat de zon door de takken schijnen of gebruik het licht juist als het vanuit je rug op de boom schijnt. Je zult zien dat dezelfde boom er iedere keer anders uitziet.

Speel met de kenmerken van de boom

De selectie van de boom of plant is erg belangrijk. Let op de karakteristieken (bijvoorbeeld hole stam of er vertakt) en speel hier mee. Op die manier krijg je een unieke foto van de boom.

This entry was posted in Hobby & Vrije tijd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *