Fotograferen anno 2016

Wie had kunnen denken dat nieuwsfoto’s tegenwoordig zouden zouden kunnen worden met een smartphone? Althans, tien jaar geleden zou dit ondenkbaar zijn. Het zou toen ook ondenkbaar zijn dat je een boek met vakantiefoto’s samen zou stellen op basis van de met de smartphone gemaakte foto’s. Fotograferen anno 2016, zoveel anders dan jaren geleden.

Met de introductie van de iPhone in 2007 is er veel veranderd. Met de introductie van de iPhone veranderde de manier waarop mensen foto’s nemen. Toch is het nog steeds niet zo dat de professionals zonder hun camera’s kunnen. Zij kunnen echt niet vertrouwen op een smartphone, hoe goed de camera misschien ook is. Nee, het zal nog even duren – misschien nooit- voordat professioneel fotografen alleen nog maar beschikken over een smartphone om mee te fotograferen.

HTC

Als het gaat om het maken van foto’s is het de introductie geweest van de iPhone die voor een revolutie onder consumenten gezorgd heeft. Toch was de iPhone zeker niet het eerste toestel dat was voorzien van noviteiten ten opzichte van andere smartphones. De (toen nog) Finse fabrikant Nokia experimenteerde volop met de mogelijkheid om foto’s te verbeteren. Daarnaast was de HTC Touch samen met de iPhone het eerste toestel dat beschikte over een on-board keyboard, iets dat vandaag de dag een vanzelfsprekendheid is.

Sinds jaar en dag staat Apple bekend als hét merk voor fotografen. Macs en natuurlijk de iPhone. Volgens Apple fans mogen ze niet ontbreken in de uitrusting van fotografen. Echter, er zijn ook andere geluiden te horen. In ieder geval als het gaat om de Macs. Juist doordat Apple de afgelopen jaren veel aandacht geschonken heeft aan de telefoons en tablets, zijn de computers ondergeschikt geraakt. In ieder geval wanneer je deze vergelijkt met de concurrentie. Voor de iPhone geldt bovendien nog eens dat dit toestel voorzien is van een aardig prijskaartje. Niet voor iedereen weggelegd dus.

Webshops

Natuurlijk zijn er alternatieven te vinden voor de hoge prijzen. Je kunt via verschillende aanbieders van refurbished apparatuur tegen een geringer bedrag Apple-producten kopen. Dit geldt overigens niet alleen voor de iPhones. Ook kun je via verschillende webshops refurbished Macs kopen.

Fotograferen anno 2016. Voor de professional ‘gewoon’ nog met de professionele camera’s en voor de consument steeds meer met een smartphone. De toekomst zal leren in hoeverre de ‘ouderwets’ aandoende apparaten helemaal gaan verdwijnen. Vooralsnog lijkt dit er niet echt op.

This entry was posted in Fotografie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *