De opvolger van een foto op aluminium; HD Metal

Wanneer je een foto laat afdrukken bij een professioneel, kan je altijd tussen meerdere materialen kiezen. Je kan jouw favoriete foto ofwel op iets zo simpels als canvas, ofwel op materialen zoals plexiglas of hout laten afdrukken. Je kan ook opteren om jouw foto op HD metal te laten afdrukken: hierbij wordt ervoor gezorgd dat de afdruk één geheel vormt samen met de aluminium plaat door gebruik te maken van een nieuwere, speciale techniek.

De basis van zo’n fotoafdruk wordt gevormd door een aluminium plaat dat 1,5 mm dik is. Deze plaat wordt voorzien met een witte “coating” of laag. Eerst wordt de fotoafdruk door de printer op papier afgedrukt. Deze afdruk wordt daarna door middel van warmteoverdracht door de coating opgenomen: zo wordt de inkt opgesloten in de coating. Dit betekent dat de inkt beschermt blijft tegen krassen, zonlicht en water..

Hoge kwaliteit
De foto wordt met een hoge resolutie afgedrukt; daarom dat het ook “HD metal” wordt genoemd. Er worden 1100 druppels inkt per centimeter gebruikt, wat een printresolutie van 2880 dpi betekent. Dit is dubbel zoveel als bij een afdruk op plexiglas. Door de zeer hoge dpi zijn de details in de foto zeer duidelijk.

Realistische en levendige kleuren
Kleuren die normaal zeer moeilijk zijn om te printen worden door deze techniek zeer goed weergegeven. Naast de CMYK basiskleuren van een normale printer worden er nog vier extra steunkleuren gebruikt. Kleuren zoals bijvoorbeeld oranje en violet zien er hierdoor zeer realistisch en levendig uit. Dit printmanier garandeert ook “echte zwart-wit afdrukken”.

Mat- of hoogglans
Wanneer je een foto op HD metal laat afdrukken, kan je kiezen tussen een mat- of een hoogglans. Bij een matglans zie je geen verschil tussen de plaatsen waar er geen inkt is aangebracht en de plaatsen waar wel inkt is aangebracht. Bovendien is de coating ook ontspiegeld: dit betekent dat de foto zeer goed zichtbaar is in belichte omgevingen, zelfs in directe zonlicht. Bij een hoogglans is de oppervlak glad en spiegelt wat meer licht, maar je hebt meer kleurdiepte.

Waterafstotend
Doordat de afdruk en de coating één laag vormen, is de resulterende afdruk weer- en waterbestendig. De zonnestralen hebben ook geen invloed op de afdruk en de oppervlak is beter beschermt tegen krassen. Dit betekent dat je de afdruk ook buitenhuis kan zetten, bijvoorbeeld in jouw tuin.

Bron: https://www.herinneringenoplinnen.nl/hd-metal/foto-op-aluminium

This entry was posted in Fotografie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *